Ingredienser och livsmedel som passar och inte

advertisement
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Agar
Alkoholdrycker
JA
JA
Amarant
JA
Arom (vete)
JA
Arrowrotmjöl
JA
Solrosfrön
Batat (sötpotatis)
JA
JA
Bulgur
Carobpulver
NEJ
JA
Kassava
JA
Chiafrön
Corn Flakes (vanliga)
Corn Flakes (glutenfria)
JA
NEJ
JA
Couscous
Dextrin
Dextros
NEJ
JA
JA
Durra
JA
Durumvete
Hydroxpropyl-stärkelsefosfat
NEJ
JA
Nattvardsbröd (vanlig)
NEJ
Ingredienser ochFörklaring
livsmedel som passar och inte
passar för personer som äter glutenfri kost
Förklaring
Geleringsmedel som framställs av havstång.
Vodka, whisky, cognac, brandy, rom, likörer, bitter, viner, cider och
long drink-drycker är glutenfria. Obs. Se öl.
Spannmålsliknande gräsväxt från Mellanamerika som används på
samma sätt som hirs.
Industriellt framställt aromämne. I tillverkningsprocessen används
vetestärkelse. Slutprodukten innehåller ingen gluten.
Stärkelsemjöl som framställs av rötterna på en tropisk växt och
används för att reda såser.
Skalade frön som används som sådana eller rostade.
Växt från Sydamerika, vars stärkelserika knölar är avlånga och större
än potatis. Används vanligtvis på samma sätt som potatis men kan
även användas för tillverkning av mjöl.
Krossade vetefrön som används på samma sätt som ris.
Pulver som framställs av johannesbrödträdets frukter. Smakar sötaktigt och kan användas på samma sätt som kakao.
Kassava som också kallas maniok är en tropisk växt. Av dess rotknölar (arrowrot) tillverkas stärkelsemjöl, tapioka, som används för
redning.
Frön från myntaväxten chia.
Majsflingor. Ofta smaksatta med kornmaltextrakt.
Majsflingor. Frukostflingor som kan användas dagligen och som är
märkta med symbolen för glutenfria produkter eller angetts vara
glutenfria eller som inte innehåller kornmaltextrakt eller som finns
med på listan Produkter som passar för celiakiker.
Couscous är grova mannagrynsliknande gryn som tillverkas av vete.
En nedbrytningsprodukt av stärkelse, till exempel vetestärkelse.
En form av glukos, eller druvsocker. En nedbrytningsprodukt av den
stärkelse som finns i potatis, majs och vete.
Durra eller sorghum, är en gräsväxt som ser ut som majs och odlas i
Centralafrika.
En vetesort som ofta används i pastaprodukter.
Modifierad stärkelse som främst framställs av potatis, vete, majs
och ris. Används som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Ursprunget måste anges om produkten härstammar från vete, korn eller
råg.
Tillverkas vanligtvis av vetemjöl och vatten.
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 1/7
keliakialiitto.fi
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Nattvardsbröd (glutenfri)
Emmervete
Ättika
JA
NEJ
JA
Freekeh
Fruktos
NEJ
JA
Galaktooligosackarider
Gelatin
Glukossirap, glukosfruktossirap
Glutaminsyra = glutamat
Guaremgranulat
Guargummi
JA
JA
JA
Jästextrakt (vete, korn
med mera)
Hirs
JA
HP-sås
Hummus
NEJ
JA
Hydrolyserat
veteprotein/-gluten
Inulin
Jams
JA
Yoghurt (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
Yoghurt (utan glutenhaltiga ingredienser)
Pulver av johannesbrödträd
Jyttemjöl
Kamutvete
Karragen
Växtfiber
NEJ
Havrefiber
JA
Havrekärnextrakt
JA
JA
JA
JA
JA
JA
JA
JA
JA
JA
NEJ
JA
JA
Förklaring
Nattvardsbröd som tillverkats av glutenfria råvaror.
En form av urvete, en nära släkting till durumvete.
Spritättika. Sur vätska som framställs genom att jäsa starksprit
(råvara korn) eller syntetiskt genom att späda ut ättiksyra. Se även
vinättika.
Omoget vete som skördas tidigt när det är grönt.
Fruktsocker som det naturligt finns rikliga mängder av i frukt och
bär.
Kolhydrater som härletts av mjölk.
Geleringsmedel som framställs av djurs ben- och bindvävnad.
Sötningsmedel av stärkelse som kan härstamma från vete eller korn.
Smakförstärkare.
Guargummigranulat som används för att öka kostens fiberhalt.
Tillsatsämne, stabiliserings- och förtjockningsmedel som framställs
av guarfrön.
Smakförstärkare i vars framställning det eventuellt används glutenhaltiga spannmål. Slutprodukten är glutenfri.
En naturligt glutenfri spannmålsväxt. Ett alternativ för ris och bovete.
Kryddsås som innehåller rågmjöl.
Pasta som tillverkas av kikärter, vitlök, chili och kryddor och som
används i länderna i Mellanöstern.
Hydrolyserat äggviteämne, alltså protein som brutits ned i aminosyror.
Kolhydrat från växtriket som inte bryts ned.
En stärkelserik växt från tropiska regioner, vars stamknöl används
för bakning eller på samma sätt som potatis.
Somliga yoghurtsorter kan innehålla vetegroddar, spannmål eller
mysli.
Surmjölksprodukt
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs av johannesbrödträdets frön.
Naturligt glutenfri mjölblandning.
Vetesort.
Tillsatsämne, framställs av rödalger.
Används vanligtvis för att förbättra konsistensen. Ofta fiber från
potatis, vete, sockerbeta, bomullsfrön, havre eller ärter.
Havrekornets skaldel som inte innehåller protein. Används vanligtvis
för att förbättra konsistensen.
Framställs av havrekärna.
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 2/7
keliakialiitto.fi
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Kokosflingor
Ströbröd (vanligt)
Ströbröd (glutenfritt)
Panerad skinka
Svagdricka
Xantan
JA
NEJ
JA
NEJ
NEJ
JA
Quinoa
Lakritsgodis (vanligt)
Lakritsgodis (glutenfritt)
Lakritsextrakt och -pulver,
lakritsolja och rålakrits
Inlagd korv, grynkorv,
blodkorv och svartkorv
Gelatin
Lupin
JA
NEJ
JA
JA
Lutein
Majsstärkelse
JA
JA
Korv (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
Korv (utan glutenhaltiga
ingredienser)
Malt
Maltättika
Maltsirap
Maltextrakt och -mjöl
Maltitol
Maltodextrin
Maltos
Maniok
NEJ
Mannagryn
Maräng
Melass
Miso (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
NEJ
JA
JA
NEJ
Miso (utan glutenhaltiga
ingredienser)
JA
NEJ
JA
JA
JA
NEJ
JA
JA
NEJ
JA
JA
JA
JA
Förklaring
Torkat fruktkött från kokosnöt i flingform.
Pulver som malts av torkat bröd. Vanligt ströbröd innehåller gluten.
Ströbröd som tillverkats av glutenfria spannmål.
Charkuterivara. Paneringen innehåller vanligtvis gluten.
Dricka som tillverkas genom jäsning av ölmalt.
Förtjocknings- och stabiliseringsmedel som framställs av sockerlag.
För att åstadkomma segheten när man bakar utan gluten.
Spannmålsväxt vars frön används på samma sätt som ris.
Tillverkas bland annat av lakritsrot och vetemjöl.
Tillverkas bland annat av lakritsrot och glutenfria mjölsorter.
Aromämne med lakritssmak.
Blod- och grynkorv innehåller gluten (korn eller råg). Inlagd korv kan
innehålla glutenhaltiga gryn. Se svartkorv.
Geleringsmedel som framställs av djurs ben- och bindvävnad.
Näringsväxt som är besläktad med soja, ärter, bönor, linser och jordnötter. Används i synnerhet i bageriprodukter.
Naturligt färgämne i frukter och grönsaker.
Kolhydrathaltig beståndsdel av majskorn som används bland annat i
redning av såser.
Vissa korvar innehåller glutenhaltiga ingredienser. Kontrollera ingredienslistan!
Inhemska knackkorvar, grillkorvar och länkkorvar är som regel glutenfria. Kontrollera ingredienslistan!
Vanligtvis malt korn eller råg som fått gro.
Sur vätska som tillverkas av kornmalt.
Tillverkas av korn.
Smakförstärkare av korn, glutenhalten varierar.
Sötningsmedel, sockeralkohol.
Hydrolyserad majs- eller kornstärkelse.
Maltsocker.
En stärkelseväxt från tropiska Amerika, varav man använder rötterna. Av maniok framställs tapiokastärkelse.
Vetegryn.
Bakelse eller glasyr som lagas av äggvitor och socker.
Biprodukt från sockertillverkning.
En kryddpasta som framställs genom jäsning av olika spannmålssorter och som används i det asiatiska köket. Kan innehålla gluten.
Kontrollera ingredienslistan!
En kryddpasta som framställs genom jäsning av olika spannmålssorter och som används i det asiatiska köket. Kontrollera ingredienslistan!
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 3/7
keliakialiitto.fi
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Svartkorv (vanlig)
Svartkorv (glutenfri)
NEJ
JA
Modifierad stärkelse
JA
Mysli (vanlig)
NEJ
Mysli (glutenfri)
JA
Memma (vanlig)
Memma (glutenfri)
Natriumglutamat
Nudlar
Korngroddar
Saft av korngroddar
NEJ
JA
JA
NEJ
JA
JA
Kornstärkelse Ohrakas®
Kornprotein
Oligofruktos
Öl (vanlig)
NEJ
NEJ
JA
NEJ
Öl (glutenfri)
JA
Öljäst
Äppelfiber
Pektin
JA
JA
JA
Linfrö och linkross
JA
Potatisflingor
Potatismjöl
Potatisfiber
Potatisgryn
Polenta
JA
JA
JA
JA
JA
Polydextros
Proteinhydrolysat
Psyllium
Quorn ™, innehåller maltextrakt
Quorn ™, utan maltextrakt
JA
JA
JA
NEJ
JA
Förklaring
Blodkorv, i vars tillverkning man använder krossad råg och rågmjöl.
Blodkorv, i vars tillverkning man använder glutenfria spannmål, till
exempel ris.
I tillverkningen används stärkelse som extraheras bland annat från
potatis, majs, ris och vete.
Frukost- och mellanmålsblandning som innehåller glutenhaltiga
spannmål.
Frukost- och mellanmålsblandning som endast innehåller glutenfria
spannmål.
En traditionell påskrätt som tillreds av malt och rågmjöl.
En traditionell påskrätt som tillreds av glutenfria mjölsorter.
Smakförstärkare.
Bandpasta som oftast görs på vete. Se risnudlar.
Kornfröets gröna grodd som använder fröets protein för att växa.
Dryck som görs på kornfröets gröna grodd. Saften är glutenfri om
ingen del av fröet kommit i den under tillagning.
Stärkelse som framställs industriellt av korn.
Kornfröets proteindel.
Löslig näringsfiber från cikoria eller jordärtskocka.
Framställs genom jäsning av malt och innehåller därmed gluten.
Trots namnet innehåller majs- och risöl i huvudsak malt.
Några inhemska ölsorter och öl som framställts av glutenfria råvaror
lämpar sig för celiakiker.
Inaktiverade jästceller. Glutenfri.
Fibertillskott som framställs av torkat äpple.
Stabiliserande medel som naturligt finns i frukt och bär. Används
även som tillsats i sylter och marmelader.
Frön från linväxten. Innehåller mycket fibrer och används bland
annat i bakelser.
Kokt, mosad och pulveriserad potatis.
Stärkelse som framställs av potatis.
Pulver som framställs av torkad potatis.
Gryn som görs på potatisstärkelse.
En fast gröt som görs på majsgryn. Namnet polenta används också
om majsgryn.
Förtjocknings- och fyllnadsmedel som framställs av glukos.
Smakförstärkare.
Fröskal från vitt loppfrö, används som tillsatsämne i bakning.
Mykoprotein (svampprotein) i tärningar eller kross som används för
att ersätta kött.
Mykoprotein (svampprotein) i tärningar eller kross som används för
att ersätta kött.
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 4/7
keliakialiitto.fi
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Frukostflingor av ris
NEJ
(vanliga)
Frukostflingor av ris (glu- JA
tenfria)
Förklaring
Kallas Rice Crispies enligt varumärket. Ofta smaksatta med kornmaltextrakt.
Kallas Rice Crispies enligt varumärket. Frukostflingor som kan
användas dagligen och som är märkta med symbolen för glutenfria
produkter eller angetts vara glutenfria eller som inte innehåller
kornmaltextrakt eller som finns med på listan Produkter som passar
celiakiker.
Bandpasta som görs på ris.
Stärkelserikt mjöl eller gryn som framställs av sagopalmens märg.
Buljongtärningar samt gryt- och soppingredienser märkta med anteckningen ”kan innehålla” lämpar sig inte för storköksanvändning.
Risnudlar
Sago
Buljongtärningar samt
gryt- och soppingredienser märkta med anteckningen ”kan innehålla”.
Godis och potatischips
märkta med anteckningen
”kan innehålla”
JA
JA
NEJ
Skafferivaror märkta
med anteckningen ”kan
innehålla”
Hembryggt öl
NEJ
Förtjockningsmedel
JA
Saltlakrits
Saltlakritsgodis (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
Saltlakritsgodis (utan glutenhaltiga ingredienser)
Seitan
Semolina
JA
NEJ
Ölliknande dryck som tillreds med traditionella metoder av kornoch rågmalt.
Används för att förbättra konsistensen, till exempel gelatin, pektin
och växtgummi.
Ammoniumklorid.
Kan innehålla vete. Kontrollera ingredienslistan!
JA
Godis som inte innehåller vete. Kontrollera ingredienslistan!
NEJ
NEJ
Senap (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
Senap (utan glutenhaltiga
ingredienser)
Senapspulver
Sojamjöl
Sojasås
NEJ
Köttliknande livsmedel som görs på vetegluten.
Gryn som framställs av durumvete, kan även hänvisa till vanliga
mannagryn.
Kan innehålla vete. Kontrollera ingredienslistan!
Sojasåspulver
Sojalecitin
JA
JA
JA
NEJ
JA
JA
JA
JA
Snackprodukter märkta med anteckningen ”kan innehålla”, till
exempel godis eller potatischips kan användas också av celiakiker
sporadiskt eller dagligen i små mängder (till exempel 2–3 bitar
choklad om dagen).
Skafferivaror märkta med anteckningen ”kan innehålla”, till exempel
flingor, gryn och mjöl.
Nästan alla färdiga senap som finns att köpa är glutenfria. Kontrollera ingredienslistan!
Malda senapsfrön.
Mjöl av sojabönor, används bland annat i bakning.
Kryddsås som görs på sojabönor, vatten och salt. Innehåller oftast
vete men veteglutenet bryts ned under jäsningen (fermenteringen).
Framställs genom att torka sojasås.
Emulgeringsmedel av soja.
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 5/7
keliakialiitto.fi
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Sockerbetsflingor
Spelt
Surimi
JA
NEJ
JA
Taro
JA
Skrädmjöl (vanligt)
NEJ
Skrädmjöl (glutenfritt)
Tapioka
JA
JA
Te (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
Te (utan glutenhaltiga
ingredienser)
Teff
NEJ
Teriyakisås
JA
Tofu
Trehalos
Triticale
JA
JA
NEJ
Färskost (innehåller glutenhaltiga ingredienser)
Färskost (utan glutenhaltiga ingredienser)
Stärkelsesirap
NEJ
Afrikansk gräsväxt, av vars frön man tillverkar mjöl. Odlas även i
USA.
Kryddsås som vanligtvis görs på sojasås, risvinättika och kryddor.
Sojasås kan innehålla vete, men glutenet har brutits ned under
jäsningsprocessen (fermenteringen).
Sojaost som framställs genom att pressa sojabönor.
Svampsocker.
Triticale, rågvete, är en odlingsväxt som är en korsning mellan vete
och råg.
Innehåller vetemjöl och ströbröd. Kontrollera ingredienserna!
JA
Omogen ost.
JA
Vetegluten
NEJ
Vetefiber
JA
Vetekli
NEJ
Vetegrodd
Vetegroddolja
Vetegrodd
Vetegroddmjöl
NEJ
JA
JA
JA
Form- och fyllningsmedel. Eventuellt gluten i råvaran avlägsnas
under framställningsprocessen.
Gluten är ett ämne som består av gliadin och glutenin, som är vete-,
korn- och rågproteiner. Ger degen seghet.
Vetekornets skaldel som inte innehåller protein. Används vanligtvis
för att förbättra konsistensen.
Framställs av vetekornets yttersta skaldelar. Det kan inte garanteras
att det inte finns gluten från kärnan i kli.
Framställs av vetekornets kärndel.
Framställs genom att pressa fettet ur vetegroddar.
Vetefröets gröna grodd som använder fröets protein för att växa.
Vetefröets gröna grodd som malts. Grodden använder fröets protein
för att växa.
JA
JA
Förklaring
Fiberrika flingor som lämpar sig för bakning, färsdeg och mysli.
Urvete.
Livsmedel som tillverkas genom att formpressa kryddad fisk- eller
köttmassa. Kan innehålla bland annat vetestärkelse som huvudingrediens.
En stärkelseväxt från tropiska regioner, varav man använder rotknölen.
Framställs traditionellt av korn, havre, ärter eller en blandning av
dessa, och innehåller då gluten.
Skrädmjöl av bovete eller glutenfri havre.
Stärkelsemjöl som framställs av rotknölarna (arrowrot) på den tropiska växten maniok och som används för redning.
En del tesorter kan innehålla korn/kornmalt och dylika glutenhaltiga
ingredienser.
Dryck som innehåller glutenfria ingredienser.
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 6/7
keliakialiitto.fi
Ingrediens/livsmedel
Passar/passar
inte vid
glutenfri kost
Vetegroddsaft
JA
Veteprotein
NEJ
Veteproteinhydrolysat
Vete- och majssorbitol
Vetestärkelse i vanliga
livsmedel
Vetestärkelse i färdiglivsmedel för specialkost
JA
JA
JA
Vinättika
JA
Worcestershiresås
JA
JA
Förklaring
Saften är glutenfri om ingen del av fröet kommit i den under tillagning.
Används i färdigmat bland annat på samma sätt som mjölk- och
sojaprotein.
Smakförstärkare.
Tillsatsämne, sötningsmedel.
Vanliga snackprodukter och andra livsmedel som innehåller vetestärkelse passar oftast för celiakiker.
Färdiglivsmedel för specialkost som innehåller vetestärkelse och
märkts som glutenfri eller med mycket låg glutenhalt är trygga för
celiakiker. Vetestärkelse har behandlats för att sänka glutenhalten.
Sur vätska som framställs genom jäsning bland annat av vindruvor,
äpplen, ris, hirs och durra.
Stark kryddsås som framställs genom jäsning.
Ingredienser och livsmedel som passar och inte passar för personer som äter glutenfri kost – 7/7
keliakialiitto.fi
Download
Random flashcards
Ölplugg

1 Cards oauth2_google_ed8be09c-94f0-4e6a-8e55-87a3b14a45db

Create flashcards